Je leert je grenzen pas kennen als je er doorheen gaat. Kronenbourg bier
Centurion gerelateerde (snel)wandeltitels
Nederland en de rest van de wereld zijn inmiddels een hele serie wandeltitels rijk. Vanzelfsprekend zeggen ons de diverse Centuriontitels 't meeste, maar ook andere titels zijn het vermelden waard. Indien mogelijk, zullen we hier een overzicht van houders van iedere titel weergeven. Als er gesproken wordt van een prestatie-element, dan wordt hier geen waarde-oordeel mee geveld. Een prestatietocht is een wandeling (eventueel met snelwandeljurering) over een nauwkeurig uitgemeten parcours met tijdswaarneming, waarbij binnen een vastgestelde tijd een bepaalde afstand dient te worden afgelegd.
Het gaat te ver om hier iedereen te noemen, maar dankzij mensen als Gerrit de Jong, Piet Jansens, Rudy Schoors, Rob Robertson, Ulrich Kamm en Tim Erickson hebben we gedetailleerde lijsten van alle Centuriontitels.
Centurion
Over de bekendste Centuriontitel is op de pagina 'Centurions' meer informatie te vinden. De titel wordt toegekend door de Brotherhood of Centurions (in samenwerking met de C.V.N.), gezeteld in Engeland of, om het wat ruimer te definiëren, het Verenigd Koninkrijk en omliggende eilanden (zoals het Isle of Man). De Brotherhood Of Centurions bestaat reeds sinds 1911. U vindt hieronder de lijst van Centurions zoals die wordt bijgehouden door de C.V.N.:
lijst van niet-Britse Centurions (versie 31 augustus 2023)
Continental Centurion
In navolging van de Britten is in 1973 in Nederland de titel Continental Centurion ingesteld. Continental Centurion 1 is Jan Vos, die vandaag de dag nog altijd een actieve lange afstandswandelaar is. De regels voor deze titel zijn hetzelfde als bij de Brotherhood Of Centurions: je dient 160,934 km correct wandelend af te leggen binnen 24 uur tijdens een daarvoor aangewezen wedstrijd. Ook deze titel is voorzien van een volgnummer en behoudt men voor altijd. Er zijn inmiddels al meer dan 378 Continental Centurions op de wereld (er zijn vanzelfsprekend ook Duitse, Britse, Belgische, Deense en andere Continental Centurions).
Lijst van alle Continental Centurions (versie 5 juni 2022)
In de praktijk worden er in Nederland slechts op twee locaties 100 mijlswedstrijden (altijd eind mei, begin juni) gehouden waarbij deelnemers voor de Continental Centuriontitel in aanmerking komen. In de even jaren organiseert de R.W.V. haar Wandelweekend in het Beatrixpark in Schiedam en in oneven jaren organiseren de O.L.A.T. hun Wandelevenement rond het meer de IJzeren Man net buiten Weert. Deze evenementen bestaan uit een 50 kilometer wedstrijd, een 80 kilometer- (50 mijl), een 100 kilometer- en een 100 mijl/24 uurswedstrijd. Hierbij worden dus (indien van toepassing in dat jaar) de Continental Centurion-, Honderdman- en Kennedyvriendtitels behaald. Het beheer van de titel is in handen van de R.W.V. en de O.L.A.T.
Australian Centurion
De grootste groep Centurions buiten Europa concentreert zich in Australië. Hier wordt jaarlijks een wedstrijd georganiseerd (meestal een baanwedstrijd), waarbij een regelmatige aanvoer van nieuwe Australian Centurions verzekerd is. Wereldrecordhouder 24 uur hardlopen Yiannis Kouros behoort tot de houders van deze titel. De drijvende kracht achter de Australian Centurion Club is de secretaris, Tim Erickson.
In 1971 zijn de Australische Centurions opgericht door 4 personen uit Victoria: Tom Daintry (een Australische snelwandelaar), Brian Parkinson (een Australische snelwandelofficial), Fred Redman (Centurion en voormalig Brits onderdaan) en Len Matthews (Centurion en voormalig Brits onderdaan). Deze mensen brachten wat geld bijeen om medailles en diploma's te laten maken en gingen een jaarlijkse 100 mijl/24 uur promoten. Het aantal Australische Centurions steeg gestaag tot 20 in 1980. Op dat moment viel de vereniging uiteen, tot men in 1994 wederom bijeen kwam en de Australische Centurions weer actief werden.
Sindsdien hebben de Australische Centurions zich aangesloten bij de Australische Federatie van Snelwandelclubs, heeft men een nieuw stempel laten slaan om Centurionspelden te kunnen maken, heeft men de jaarlijkse Centurionwedstrijden ondersteund en heeft men regelmatig een nieuwsbrief aan alle Australische Centurions gestuurd.
Lijst van alle Australische Centurions (versie 5 juni 2022)
De vereniging bestaat uit Australische Centurions die automatisch hun leven lang lid blijven. De vereniging heeft tot doel de prestaties van de Australische Centurions te eren. Het is geen club die deelneemt aan competities en organiseert niet haar eigen evenementen. Ook vraagt men geen contributie of subsidie aan leden of externe instanties: men draait geheel op donaties die men af en toe, indien dat nodig is, van diverse Australische Centurions krijgt. De enige bijeenkomst is de Jaarvergadering die men gelijktijdig probeert te organiseren met de jaarlijkse 24 uurswedstrijd.
American Centurion
In de Verenigde Staten is de titel American Centurion, of Centurion U.S.A., geïntroduceerd in 1967 door de Columbia Track Club. Gedurende bijna 20 jaar werd er een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd in Colombia in Missouri, hoewel later uitgeweken werd naar plaatsen als San Diëgo. In 1983 werd de laatste wedstrijd gehouden en had men 48 American Centurions.
Lijst van alle USA Centurions (versie 5 juni 2022)
Sinds 2000 is de geëmigreerde Duitse wandelaar Ulrich Kamm samen met zijn vrouw Traudl de drijvende kracht achter de opnieuw opgerichte Centurions Club of America. Af en toe wordt er een specifieke wandelwedstrijd op de weg georganiseerd, maar de laatste jaren is het evenement meestal toegevoegd aan een hardloopwedstrijd. Zo zijn er wedstrijden gehouden in Golden, Colorado (in 2000, tussenstand 63 American Centurions) en sinds 2003 gelijktijdig met de Ultracentric 28 en 48 uurswedstrijden tijdens het Carnival in Grapevine, Texas. De laatste jaren zijn de 24 uurswedstrijden in Minneapolis (FANS) en Owego (Not Just a Walk in the Park) de aangewezen gelegenheden om de USA Centurion titel te verkrijgen. Rob Robertson en Dave en Erin Talcott zijn de drijvende krachten achter deze Centuriontitel geworden.
New Zealand Centurion
De Nieuwzeelandse Centurions vormen slechts een kleine groep in de wereldwijde gemeenschap van Centurions. Er worden slechts af en toe baanwedstrijden gehouden en er zijn momenteel niet meer dan een handvol New Zealand Centurions. De jaarlijkse Sri Chinmoy 24 uurswedstrijd is de plaats om New Zealand Centurion te worden.
Lijst van alle New Zealand Centurions (versie 1 januari 2022)
In november 1998 werd de New Zealand Centurions Club opgericht en enkele jaren bestuurd door Dudley Harris tot hij het bestuur van de vereniging verliet. De vereniging had toen 14 leden. Onlangs heeft Philip Sharp gepoogd de vereniging nieuw leven in te blazen. Naast de Centuriontitel, kent de New Zealand Centurions Club ook een beloning voor het lopen van 100 kilometer binnen 14 uur en 30 minuten. De vereniging organiseert zelf geen wedstrijden.
Malaysian Centurion
De Malaysia Centurion Club is opgericht in Maleisië in 2001 en hield haar eerste 24 uurswedstrijd in augustus van dat jaar. Deze snelwandelwedstrijd leverde 11 nieuwe leden op. De volgende wedstrijd werd in augustus 2003 gehouden en leverde 12 succesvolle lopers op die de 100 mijl volbrachten binnen 24 uur. Dit bracht het totaal op 23 Maleisische Centurions uit 15 verschillende landen: immers, de organisator Khoo Chong Beng heeft hier vastgelegd dat iedere succesvolle loper een Centurionnummer krijgt ookal is het voor een tweede keer dat hij of zij deze prestatie levert. Dit is de enige Centurionvereniging die haar titels op deze wijze hanteert. Alle andere titels worden alleen bij de eerste maal dat men de 100 mijl binnen 24 uur volbrengt toegekend.
Lijst van Malaysian Centurions (versie 22 februari 2022)
p>In 2005 kwamen er weer 12 titels bij namens Tsjechië, Spanje, Wit-Rusland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Australië, Maleisië en België. De Malaysia Centurion Club heeft daarmee zeker het meest internationale deelnemersveld van alle Centurionverenigingen. Dit is ongetwijfeld te danken aan de ruime overheidssteun waarmee bekende buitenlandse wandelaars financieel in de gelegenheid werden gesteld in Maleisië te komen lopen. Er is ook altijd onduidelijkheid over de nationaliteit van lopers: deelnemers worden vaak via tussenpersonen uitgenodigd en die tussenpersonen nemen het niet te nauw met nationaliteiten, zodat ze bevriende wandelaars een uitnodiging kunnen bezorgen.
Waar de eerste wedstrijden in de koelte van het Genting Highlands park werden gehouden, werd in augustus 2007 de wedstrijd in het centrum van Kuala Lumpur gehouden. Het totaal aantal titels stond daarmee op 40 in 2007.
De wedstrijd in Maleisië kent een uniek systeem van jurering: men kent geen diskwalificatie, maar wandelaars dienen als 'straf' een rondje extra te lopen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de straftijd bij de Nacht van Loon.
Sinds 2007 is er geen 24 uurswedstrijd meer georganiseerd: er is wel een jaarlijkse 12 uurswedstrijd nabij Kuala Lumpur in december.
African Centurion
Sinds 2016 kent ook Zuid-Afrika een eigen Centuriontitel: African Centurion. De eerste jaren werd de 24 uurswedstrijd georganiseerd op een grote ronde op Robbeneiland voor de kust van Kaapstad. Dat was een prachtige locatie, maar logistiek niet handig, omdat alles per bootje naar het eiland moest worden gebracht. De laatste jaren is de wedstrijd op een atletiekbaan op het vasteland georganiseerd.
Mocht iemand het vreemd vinden dat er in Zuid-Afrika interesse kwam voor een Centuriontitel: de Big Walk in Zuid-Afrika was lange tijd de grootste snelwandelwedstrijd ter wereld en op het Isle Of Man zijn een aantal grote Zuidafrikaanse banken gevestigd!
Lijst van African Centurions (versie 1 januari 2022)
Overige (snel)wandeltitels
Honderdman
Ingesteld door de Wandel Advies Commissie van de athletiekunie K.N.A.U., is de Honderdmantitel wellicht de meest illustere. Het wandelen van honderd kilometer binnen 11,5 uur is slechts voor weinigen weggelegd. Hoewel de eerste twee Honderdmannen hun prestatie in 1959 leverden, is de titel in 1960 ingesteld door de W.A.C. In eerste instantie stond de limiet op 100 kilometer binnen 12 uur, maar in de eerste jaren ging men wel heel rap door de speldjes heen. Daarom is vanaf 1963 de limiet aangescherpt tot 11,5 uur. De W.A.C. is inmiddels opgeheven, waarmee het beheer van de titel en speldjes momenteel ligt bij de R.W.V.
Lijst van Honderdmannen (versie 5 juni 2022)
De enige gelegenheid om deze titel te behalen is tijdens ofwel het Wandelevenement in Weert, of het Wandelweekend in Schiedam. Het is niet noodzakelijk om op de 100 kilometer te starten: een tussentijd onder de 11,5 uur (voor de 100 kilometer) op de 100 mijl/24 uur is voldoende, al zijn er weinig deelnemers die na het behalen van de Honderdmantitel de volle 100 mijl nog proberen te volbrengen. Bij de wedstrijden in Weert en Schiedam start de 100 mijl om 12 uur zaterdagmiddag en de 100 kilometer om 18.00 uur zaterdagavond: een goede keuze (daglicht versus een lagere buitentemperatuur) is dan noodzakelijk voor een geslaagde Honderdmanpoging.
Kennedyvriend
De titel Kennedyvriend is voor sommige mensen hun grootste prestatie, voor anderen een mooie opstap naar de Centuriontitels. De Kennedyvriend titel is genummerd en gebaseerd op een prestatie die men tijdens een wedstrijd dient te leveren: niet te verwarren met de Kennedywalker titels waar 't aantal Kennedymarsen telt!
Lijst van Kennedyvrienden (versie 5 juni 2022)
Om de titel te krijgen dient men op een 80 kilometerwedstrijd in Schiedam of in Weert de 50 mijl/80 kilometer binnen 12 uur wandelend af te leggen (andere Kennedymarsen, en zelfs de Kennedymars Sittard, tellen niet). Ook een tussentijd onder de 12 uur op een langere afstand (100 kilometer of 100 mijl) telt niet voor deze titel. Het beheer van deze titel ligt bij de R.W.V. en de O.L.A.T.
Long Distance Walker
Om het lopen van lange afstandswandeltochten te stimuleren, heeft de sectie Lange Afstand van de K.N.B.L.O.-wandelsportorganisatie Nederland enige jaren geleden de Long Distance Walkertitels in het leven geroepen. Door het lopen van 5 verschillende lange afstandstochten of -wedstrijden in Nederland (tochten die voorkomen op de lijst van de sectie Lange Afstand), behaalt men de eerste van 3 (genummerde) titels. De daarop volgende titels worden op dezelfde manier behaald: 5 afzonderlijke lange afstandstochten, waarbij tochten die men voor de vorige titel liep, nu wel weer op de stempelkaart voor mogen komen.
De drie opeenvolgende titels zijn:
- Long Distance Walker
- Super Long Distance Walker
- Master Long Distance Walker
Deze titels gaan vergezeld van een diploma en een genummerd Long Distance Walker speldje. De laatste jaren wordt ook een stand bijgehouden van mensen die inmiddels 50, 75 of zelfs 100 lange afstandstochten op hun stempelkaarten verzamelden. Hiervoor zijn door de sectie Lange Afstand ook mooie herinneringen en certificaten ingesteld.
Er zijn bij deze titel verder geen prestatienormen vastgesteld: alle officiële tochten langer dan 100 kilometer tellen mee en de maximale tijdsduur voor deze afstand wordt vastgesteld door de organiserende vereniging zelf. De titels worden beheerd door de Sectie Lange afstand van de K.N.B.L.O.-wandelsportorganisatie Nederland: op de site van deze sectie (zie de links) is een overzicht te vinden van de Long Distance Walkers.
Kennedywalker
Eenzelfde systeem als bij de Long Distance Walkertitel wordt ook gehanteerd voor Kennedymarsen. Door het lopen van 5 afzonderlijke Kennedymarsen behaalt men achtereenvolgens de bronzen, de zilveren ('Super') en de gouden ('Master') Kennedywalkermedaille. De medaille en titel zijn niet genummerd en ook hier zijn inmiddels speciale herinneringen voor wandelaars die bijvoorbeeld 50 of 100 Kennedymarsen volbrachten.
_
Er zijn bij deze titel verder geen prestatienormen vastgesteld: alle officiële Kennedymarsen tellen mee en de maximale tijdsduur voor deze afstand wordt vastgesteld door de organiserende vereniging zelf (deze is conform de definitie van een Kennedymars meestal 20 uur). De titels worden beheerd door de Sectie Lange afstand van de K.N.B.L.O.-wandelsportorganisatie Nederland: op de site van deze sectie (zie de links) is een overzicht te vinden van de Kennedywalkers.
I.M.L. titels
Een bekende serie titels, zonder prestatie-element weliswaar, zijn de I.M.L.-beloningen zoals European Walker, International Walker, Pan Pacific Walker etc. Deze beloningen zijn gebaseerd op het aantal tochten dat wordt gelopen bij organisaties aangesloten bij de International Marching League of Pan Pacific Marching League.
Bij de meeste evenementen is de te kiezen afstand minimaal 20 km per dag: slechts een enkele organisatie, zoals de Hearvejsmarch in Viborg, Denemarken of de Nijmeegse Vierdaagse, kent een verplichte afstand die men per dag dient te lopen.
Diversen
Verdere bekende stempelkaarten en systemen zijn natuurlijk het Wandelprestatiekruis, uitgegeven door de wandelbond K.N.B.L.O.-wandelsportorganisatie Nederland, de I.V.V. stempelkaarten en het (Gouden) Klavertje Vier, beheerd door de Belgische wandelbond Aktivia. Deze beloningen zijn veelal gebaseerd op een totaal aantal gelopen kilometers of tochten en in het geval van het Klavertje Vier, op het lopen van een serie van drie tochten waarvan de organisaties besloten samen de titel in te stellen. Er is geen prestatie-element bij deze beloningen aanwezig.