Isle of Man Centurion 100 Mile/24Hr Walk 19/20 August 2006

 

Programma

 

Na de geslaagde proef te Schiedam voor het Continental Centurionschap stond nu de echte race nog op het programma en deze naderde behoorlijk rap. Alhoewel ik vlak na Schiedam zei dat ik iets dergelijks nooit  en te nimmer meer zou doen, veranderde dit 2 dagen later al snel in misschien en nog wat later was er aangemeld voor de 100 mijl/24 uurs Centurion race, die dit jaar werd gehouden op het engelse Isle of  Man. De organisatie was deze keer in handen van de Isle of Man Veteran Athletes Club, waar niets op aan te merken viel, zo zou blijken.

Voor het Nederlands/Belgisch team zou wandelvereniging  OLAT de verzorging voor haar rekening nemen al of niet in combinatie met de reis er naartoe.

Zelf verkoos ik te reizen met vliegtuig boven dat met de auto/boot. Wel zou ik me later bij het team voegen en overnachten in hetzelfde hotel, echter de hotelier had een fout gemaakt en ik  kon daardoor dus niet meer terecht in dat hotel. Mijn overnachting met mijn wandelcoach viel hierdoor in het water en ging opzoek naar een ander hotel. Dit werd uiteindelijk het Welbeck Hotel, deze bleek zich op steenworpafstand  van het door Theo Tromp gehuurde St Heliers Hotel te bevinden, aan de prachtige promenade.

De eigenaar van mijn hotel was op scherp en  meldde me per e-mail dat hij had gezien dat ik ging deelnemen aan de race, hij bleek zelf ook mee te gaan doen en ik herkende enig speurenthousiasme van hem in mezelf. Dit verschafte me sowieso 10% korting maar belangrijker ; ik had een slaapplaats en daarmee was uiteindelijk alle onzekerheid verdwenen, nou ja, alle, er stond nog wat op het programma...........

 

 

Man to Man’

 

Donderdagochtend  word ik om 5 uur  ’s morgens door mijn pa opgehaald en afgezet op Schiphol, om zo op tijd in te checken en vervolgens naar Londen Gathwick te vliegen. Eenmaal daar geland moest er in rap tempo worden overgestapt  en na een vlucht van grofweg 1 uur werd er geland op het prachtige Isle of Man.

Ook de aansluiting met de bus was prima en even later zit ik dan ook in een fraaie dubbeldekker voor een rit naar Douglas. Onderweg zag ik direct al dat het eiland zeer fraaie natuur te bieden had en  heeft uiteraard, en baalde er eigenlijk van dat we niet één grote ronde over het eiland konden lopen in plaats van 131 rondjes over een atletiek baan.

Tenslotte restte mij nog 1 taxirit naar mijn hotel en even later meldde ik mij dan ook bij de receptie van het prachtige Welbeck Hotel waar ik mijn toegangspas van de kamer in ontvangst nam.

Na een kort bezoek aan mijn kamer, die er puik uitzag, ging ik wat inkopen doen en tegelijkertijd het eiland verkennen.  Het hotel bevindt zich op 100 meter afstand van de prachtige promenade en dus kon ik een lekkere strandwandeling maken gevolgd door  een caferust  en terplekke genoot ik van een pint Carling.

Teruglopend over de boulevard  gingen mijn gedachten even terug naar Hawaï en constateerde dat de boulevard hier wel wat van weg had, uiteraard het klimaat niet, maar voor een 100 mijl hoeft het niet zo gek warm te zijn en waren de condities hier niet verkeerd. Later in de middag ontmoette ik eindelijk de hoteleigenaar, Michael George,  die mij vroeg  of ik trek had in een wandeling. Dit leek mij een goed idee en konden zo elkanders sportervaringen uitwisselen. Eerst zijn we bij zijn huis langs geweest aangezien Michael zich nog moest omkleden. Hier kon ik even een blik werpen op zijn prijzenkast en wist direct al dat deze man niet makkelijk te kloppen zou zijn; 3 uur en 1 minuut over de Londen Marathon is niet misselijk en daarnaast had de man behoorlijk gepresteerd  tijdens de Parish Walk van 85 mijl die ook gehouden wordt op dit eiland.

In gezelschap van zijn zoontje Terence op de fiets, wandelen we naar het National Sports Centre om het parcours te verkennen, hier waren we snel klaar mee en verlieten het maar weer gauw omdat we 2 dagen later 131 keer het rondje zouden gaan afleggen, je moet er toch niet aan denken...........

Met nog een leuk ommetje gingen we weer richting het hotel waar ik overigens heerlijk ging dineren. We bleken precies op tijd te zijn teruggekeerd want de regen kwam met bakken tegelijk uit de lucht vallen dit maakte me met oog op de wedstrijd nog nerveuzer, maar goed het is nog geen zaterdag.  Om het toch van me af te zetten zocht ik wat afleiding en vertrok  naar de Queens pub om daar een afzakkertje te pakken gevolgd door een overheerlijke nachtrust in het hotel.

De volgende dag stond ik redelijk vroeg op voor mijn eerste engelse ontbijt, echter wel een continental breakfast voor deze Continental Centurion aangezien ik geen vette worsten en gebakken vis op dat vroege tijdstip door mijn strot krijg, die geur alleen al zeg.....

Toevalligerwijs liep ik even later het Nederlands/Belgisch team tegen het lijf, vlak voor hun hotel. Zij gingen een rondtrip maken die dag over het eiland met gevarieerd openbaar vervoer, een dagticket voor de gehele dag met divers openbaar vervoer voor maar 10 engelse ponden. Ikzelf besloot te voet te werk te gaan en zou dus met een deel van het eiland genoegen moeten nemen. Mijn wandeling ging richting de Sea Terminal  en daar verder de heuvels op, waar je op een zeer mooie route langs de ruige kust uitkomt. Het eerste dorp wat ik daar tegen kwam bleek te bestaan uit  1 huis of zoiets en mijn geplande  lunch ging dus mooi niet door en besloot terug te keren want te veel kilometers zou wel eens vragen  om problemen kunnen zijn.

Er was genoten van circa 25 mooie kilometers en  daar ging het per slot van rekening om, tevens kwam de wedstrijd kwam nu echt dichtbij. De details van mijn diner zal ik u besparen, wel wil ik verklappen dat ik de naam van KFC direct zou veranderen in Kentucky Unfried Chicken en dat zegt genoeg ; de kippen kregen weer vleugels, zal ik maar zeggen......Geen goede voorbereiding en maar hopen op het beste.

Vlak voor het slapen gaan, of althans voor wat het door ging heb ik nog wat geprobeerd het één en ander voor te bereiden maar zelfs de wedstrijdchip kostte me een uur voordat ie op mijn schoen zat, geslapen werd  er niet veel en de wedstrijd moest en zou beginnen,  ik werd er gek van !

 

 

The Race !!!

 

Eindelijk was het zover, de dag van de race was aangebroken en ging vervolgens uitchecken vanwege het feit dat ik er vanuit ging dat ik de volgende nacht niet zou slapen maar zou “harken” om Piet zijn woorden maar te gebruiken, en wel op het circuit van het NSC. De hoteleigenaar bood me wederom een lift aan naar de start/finish locatie en deed dit op verzoek van mij omstreeks half 11, zelf zou hij later komen.  Zodoende hield ik nog zo’n dikke 3 en een half uur over om een heleboel punten op de i te zetten en voorts met andere  Nederlanders en Belgen bij te praten, onder hen : Ties van den Berg,Erik Dikken, Frank van der Gulik, Leo Houben, Co de Jong, Piet van der Kroft, Frans Leijtens, Marcelino Sobczak, Hedwig VandePutte, JaapVisser, Hans de Vries, Robert de Wolf, en tenslotte ikzelf. De verzorging werd uitgevoerd door Theo Tromp, Conny Nakken en  Paula Peters. Als rondeteller en tevens supporter was Gerrit de Jong, bestuurslid van Centurion Vereniging Nederland van de partij.

Net nadat ik geheel in wedstrijdtenue was omgekleed ging ik naar buiten en zag het er erg triest uit, het regende behoorlijk en het was zwaar bewolkt.

Echter tijdens de toespraak vlak voor het startschot was het droog en brak de zon zelfs door. Eindelijk werd het startschot gegeven en gingen met 76 lopers van start met als doel om minstens 131 keer het rondje van 1.22 km af te leggen. Na herhaald advies, mede van Ties om rustig te starten ging het vrij rustig aan en hadden we flink wat plezier tijdens de eerste uren.  De sfeer was dan ook ontiegelijk goed te noemen en merkte dan ook echt verschil met een dergelijke wedstrijd in Nederland. Je merkt gewoon dat het hier veel meer leeft en dat maakt het lopen er makkelijker op. De snellere lopers hadden al snel een ronde of meer voorsprong en kon dit goed in de gaten houden op zo’n korte ronde. Voor mezelf was het zaak om de 100 mijl binnen de 24 uur te lopen gezien het feit dat dit mijn eerste keer in Engeland was en niet al te veel risico te nemen, alles wat sneller zou zijn was mooi meegenomen en zo zag het er ook een lange tijd naar uit, met de kanttekening dat de wedstrijd nog “vers” was.

Na circa een uur of 6 besloot ik alleen verder te gaan, Ties en ik hadden er toen ruim 48 km op zitten en zaten dus goed op schema. Alleen is natuurlijk betrekkelijk want op zo’n korte ronde kom je uiteraard vaak zat lopers tegen, je wordt gepasseerd of  passeert zelf weer een ander. Inmiddels beginnen de lopers van de 20 Mile Stroll zich ook langs het parcours te verzamelen, zo’n 110 deelnemers en dus ging het nog drukker worden op de baan.

Dit zorgde ook weer voor wat afleiding en zij gingen 10 uur in de avond van start.  Qua techniek zaten hier zeer sterke lopers/loopsters bij en daar kunnen de Nederlandse lopers nog wel wat van leren, het was letterlijk en figuurlijk zeer aantrekkelijk om naar te kijken.

Halverwege vond ik het wel even tijd voor een “mini-break” zoals Jaap zich nog goed weet te herinneren, met 10 uur en 18 minuten op de klok had ik rustiger aan gedaan in vergelijking met Schiedam en hopelijk zou dit later zijn vruchten afwerpen. Na 20 minuten vond ik het welletjes en trok even snel een trainingsjack aan om vervolgens weer te starten.

Nu gewapend met stevige punkrock ging het weer erg lekker en de “mini-break” had me goed gedaan en het tempo kwam hierdoor ten goede. Even later kwam ik naast de sterk lopende Sue Biggart te lopen en raakten in gesprek en liepen zo aardig wat rondes samen. Zij had mij inmiddels al een keer of wat op een ronde gezet maar het was gezellig en bovendien weerhield het me ervan om weer langs de kant te gaan zitten.

Inmiddels was de laatste deelnemer van de 20 Mile Stroll ook gefinisht en was het aanzienlijk rustiger op het parcours.  Na een aantal koffiepauzes kwam mijn schema nog steeds niet in gevaar en werd het inmiddels weer licht, hetgeen voor de meeste lopers als prettig wordt ervaren. Helaas was mijn I-POD leeg of beter gezegd de batterij hiervan en moest dus helaas zonder muziek verder, het tempo donderstraalde in elkaar. Sean Hands liep nog steeds op de eerste positie gevolgd door Sandra Brown, echter ging het voor Sean niet meer van een leien ‘dakkie‘. Op een gegeven moment begon de organisatie zo af en toe eens met het omroepen van de posities waarin de lopers zich bevonden. Ik dacht te horen dat ik in ronde 118 zat en een ronde later bleek dit 111 te zijn, een forse tegenvaller. Een aantal rondes later kwam ik opnieuw Sue Biggart tegen die geen tempo meer kon maken en mij vroeg haar de laatste 5 rondes te helpen. Omdat ik zelf vaak de neiging had  om weer gezellig bij de OLAT verzorging te gaan zitten, diende dit een dubbel belang en schroefde het tempo behoorlijk op naar een dikke 8 per uur, steeds controlerend of  Sue kon volgen. Aangemoedigd door haar coach Charlie Weston ging het hard en  vlogen de rondes voorbij. Nu ging de bel voor Sue en dit betekende voor haar nog 1 rondje.Ttijdens het passeren van de mat was ik voor mijn gevoel ook gefinisht maar het tegendeel was de realiteit ; ik moest er nog 11 !!!

Alhoewel dit nog maar 13 kilometer was, waren dit wel de zwaarste van deze race, maar goed iedereen moet er voor werken en je krijgt ze niet voor niets. Inmiddels hadden Marcelino Sobczak, Frank van der Gulik en Frans Leijtens de 100 mijl er al opzitten en ging  ik zelf als vierde Nederlander over de finishmat. Met mijn tijd van 22 uur en 13 minuten verbeterde ik mijn tijd van Schiedam met circa 3 kwartier en ben hier zeer content mee.

Vanaf de tribune zat ik met Frans de overige deelnemers te bekijken. Na enige tijd melde ook Ties zich bij ons en zagen Jaap en Leo vlak na elkaar over de mat gaan. Ook Erik liep een goede race en hield Piet net achter zich.

Hedwig maakte het weer zeer spannend door een kleine 5 minuten voor de 24 uurs limiet te finishen, helaas wisten Co de Jong  en Hans de Vries deze keer de 100 mijl niet binnen de limiet volbrengen.

Een uur na de wedstrijd stond ons de prijsuitreiking te wachten en deze duurde voor mijn gevoel super lang maar ook dit hoort erbij. Sean Hands was inmiddels hersteld ( moest na het finishen even aan het gas ) en nam de eerste prijs in ontvangst, gevolgd door Sandra Brown op de tweede plek. Op plaats 3 was Sue Biggart geëindigd en was daarmee snelste debutant. Marcelino Sobczak was op een  zeer fraaie vierde plaats geëindigd en ontving  tevens een prijs voor het winnen van de 24 uur.

Frank van der Gulik ontving de  Bill King Memorial Trophy voor de jongste finisher. Afgezien van het feit dat Jaap Visser weinig concurrentie had voor de Eddie McNeir Trophy flikte hij het toch maar weer en wel voor de vijfde keer oprij !!!

Tenslotte werd elke nieuwe Centurion naar voren geroepen om de bijbehorende speld in ontvangst te nemen.

Aanvankelijk leek ik niet in de prijzen gevallen te zijn, behalve dan de Centurionspeld nummer 1037, echter was er toch nog een verassing ; Sue had voor mij een  felgekleurde tas met daarin 4 Nederlandse versnaperingen en een leuke kaart gehaald, als dank voor de aanmoediging.

 

 

 

Een goed gevoel !!!

 

 

Na afloop van de prijsuitreiking bestelde ik direct een taxi naar het hotel. Een aantal van het Nederlands/Belgisch team reed met Theo en consorten mee. In allerijl meldde Marcelino, Hans en Jaap zich ook om zo met een goedgevulde taxi naar de hotels  te rijden.

Bij het Welbeck Hotel stapte ik uit en nam afscheid van hun, zij zouden de volgende dag afreizen naar Nederland. Gelukkig kon ik nog tot Dinsdag blijven en zodoende uitrusten en  genieten van dit geweldige evenement en uiteindelijk van deze korte maar zeer krachtige vakantie, niet normaal gewoon !!!

Ter afsluiting nam Michael George mij Dinsdag voor vertrek nog mee voor een rit over het eiland om zo een behoorlijk deel van de Parish Walk te zien, toen wist ik het zeker ; ik ga in juni terug om deel te nemen aan de Parish Walk.

Voor mij was dit een enorm goede ervaring, qua parcours natuurlijk niet, maar op de één of andere manier de mooiste uit mijn wandelsportcarrière tot nogtoe. Ik wil dan ook de OLAT, met de uitstekende verzorging, het Nederlands/Belgisch team en tenslotte de organisatie van dit evenement zeer bedanken voor het geslaagde evenement. Voorts kijk ik uit naar de Centurion reünie die hopelijk snel zal volgen.

Nu Londen maar weer.........

 

Martijn Biesmans